Antyoksydacja. Antyoksydanty to związki wspomagające usuwanie nadmiaru wolnych rodników z organizmu człowieka. Dzięki temu korzystnie wpływają na zdrowie i urodę spowalniając proces starzenia się organizmu oraz zmniejszając ryzyko rozwoju chorób cywilizacyjnych. Wolne rodniki wykazują szkodliwy wpływ na komórki naszego ciała powodując uszkodzenia błon komórkowych, czy DNA co skutkuje uszkodzeniem, a nawet śmiercią danej komórki. Dostają się one do naszego organizmu zarówno z pożywieniem, szczególnie smażonym, wędzonym czy grillowanym, znajdują się w zanieczyszczonym powietrzy, dymie tytoniowym, powstają także na skutek silnego i długotrwałego stresu. Dlatego bardzo ważne jest spożywanie pokarmów bogatych w antyoksydanty, nazywane też wymiataczami wolnych rodników. Do składników o działaniu przeciwrodnikowym zaliczamy witaminy A, C, E, koenzym Q10, bioflawonoidy, karotenoidy, składniki mineralne jak selen czy cynk.