Wąkrota azjatycka — jak działa i co warto o niej wiedzieć?

25.03.2021 ALICJA SZCZEŚNIAK 53858 WYŚWIETLEŃ
Polub: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok
Subskrybuj: Mailing, YouTube, Podcast Spotify

Wąkrota azjatycka (Centella asiatica L.) to aromatyczna zielonolistna roślina znana w medycynie dalekiego wschodu od tysięcy lat. W dobie dzisiejszego trendu na stosowanie naturalnej pielęgnacji koreańskiej, w której jest częstym i cennym składnikiem, stała się znana na całym świecie. Występuje również pod nazwami wąkrotka azjatycka, gotu kola, cica, trawa tygrysia. Ciekawostką, od której pochodzi nazwa trawa tygrysia jest legenda indyjska mówiąca o tygrysie, który codziennie tarzał się w liściach rośliny i uleczył swoje rany. Ekstrakt tego ziela stosowany jest w różnych problemach skóry takich jak naczynka, trądzik pospolity, zmarszczki, utrata jędrności, rozstępy. W poniższym wpisie przeczytacie więcej o cennych właściwościach wąkroty azjatyckiej, dlaczego występuje w składzie kosmetyków oraz jej wpływie na naszą skórę. Dowiecie się również w jakich produktach z naszej oferty możecie jej szukać.

Wpis z serii: Składniki aktywne

Jakie bogactwo składników aktywnych skrywa Gotu kola?

Jednymi z ważniejszych substancji aktywnych wyizolowanych z wysuszonych części rośliny, o cennych właściwościach leczniczo — kosmetycznych są:

  • Madekasozydy (madekasozyd i kwas madekasowy) - wyodrębnione stosunkowo niedawno, bo w 2003 roku z liści i korzeni rośliny. Pobudza fibroblasty do produkcji włókien kolagenowych i elastynowych, umożliwia szybszą regenerację uszkodzonej skóry. Działa również łagodząco i przeciwzapalnie.
  • Azjatykozydy (azjatykozyd i kwas azjatykowy) - swoim działaniem są bardzo zbliżone do madekasozydu - wykazują silne działanie przeciwzapalne, antybakteryjne. Stymulują także gojenie się ran w skórach dotkniętych trądzikiem pospolitym.
  • Witaminy A, C, K, E - są silnymi antyoksydantami, chronią skórę przed działaniem wolnych rodników.
  • Flawonoid (kwercetyna) - działa korzystnie na naczynia krwionośne, zapobiega ich pękaniu. Wykazuje silne właściwości antyoksydacyjne.

Wąkrota azjatycka - w jakich produktach możemy jej szukać i jak działa?

Wiodąc prym głównie w naturalnej pielęgnacji koreańskiej, wąkrotka azjatycka znajduje zastosowanie w serach i kremach o właściwościach odmładzających, łagodzących, przeciwtrądzikowych.
Sprawdzi się szczególnie w pielęgnacji skóry naczynkowej, trądzikowej, dojrzałej, a także w pielęgnacji ciała.
Dla skór suchych, wrażliwych, reaktywnych stanowi cenny składnik toników o działaniu łagodzącym. Pobudzając krążenie sprawdza się również w niwelowaniu cieni i opuchnięć pod oczami. Stymuluje fibroblasty do produkcji kolagenu i elastyny, dlatego stosowana jest w kremach i balsamach przywracających jędrność i elastyczność skóry.

Kosmetyki z wąkrotą azjatycką

Niezwykła skuteczność ekstraktu wąkroty azjatyckiej i wyizolowanych z niej dominujących związków takich jak azjatykozyd i madekasozyd sprawiła, że stała się ona cennym surowcem kosmetycznym. Poniżej przedstawiamy kilka produktów z zawartością tego składnika, wybranych przez naszego kosmetologa.

Cell Fusion C Expert Soothing Repair Cream — Krem intensywnie regenerujący

Przeciwzapalne i łagodzące właściwości tej niepozornej rośliny docenią zwłaszcza posiadaczki skóry podrażnionej, nadreaktywnej z niedoskonałościami. Pierwszą naszą propozycją jest Soothing Repair Cream — Krem intensywnie regenerujący marki Cell Fusion C Expert. Działanie świeżego w zapachu, lekkiego, żelowego kremu do twarzy jest głównie skierowane na ukojenie i zregenerowanie podrażnionej skóry poddanej silnym zabiegom z użyciem ciepła. Ponadto zawarta w produkcie ektoina również wykazuje właściwości ochronne, przeciwzapalne i nawilżające. Krem polecamy zarówno w pielęgnacji dziennej, jak i nocnej dla skór mieszanych i tłustych.

Soothing Repair Cream 250,00 zł Cell Fusion C Expert Soothing Repair Cream Krem intensywnie regenerujący 60 ml

Purito Centella Green Level Buffet Serum — Odżywcze serum do twarzy z 49% ekstraktem z wąkrotki azjatyckiej

Kolejną propozycją jest Odżywcze serum do twarzy z 49% ekstraktem z wąkrotki azjatyckiej marki Purito. To doskonałe serum o wszechstronnym działaniu, które polecamy w pielęgnacji przeciwzmarszczkowej i rozjaśniającej przebarwienia (również pozapalne). W serum występują cenne składniki pozyskiwane z wąkroty azjatyckiej - kwas azjatykowy o silnym działaniu przeciwzapalnym i antybakteryjnym oraz kwas madekasowy łagodzący podrażnienia. Lekkie, bezzapachowe, szybko wchłaniające się serum polecamy dla każdego typu skóry.

Centella Green Level Buffet Serum 106,90 zł Purito Centella Green Level Buffet Serum Odżywcze serum do twarzy z 49% ekstraktem z Wąkrotki Azjatyckiej 60 ml

Sesderma Erytreses — Krem na rozstępy

Na szczególną uwagę zasługuje również Krem na rozstępy marki Sesderma. Jego działanie skupione jest na zmniejszeniu i zapobieganiu rozstępom, które mogą powstawać w wyniku ciąży, zmiany masy ciała, okresu dojrzewania czy intensywnej aktywności fizycznej. W składzie kosmetyku możemy wyróżnić ekstrakt z wąkroty azjatyckiej, retinol, peptydy i witaminę E.

Powyższe składniki działają przeciwzapalnie, pobudzają syntezę kolagenu i odbudowują tkankę łączną. Regularna pielęgnacja podnosi elastyczność i nawilżenie skóry.

Estryses 139,00 zł Sesderma Estryses Krem na rozstępy 200 ml

Mokosh Body Balm Melon&Cucumber - Balsam do ciała melon z ogórkiem

Wszechstronne działanie tej niezwykłej rośliny możemy spotkać również w balsamach pielęgnacyjnych. Balsam do ciała melon z ogórkiem marki Mokosh posiada silne działanie przeciwzapalne, ujędrniające i nawilżające. Ponadto w balsamie występują drogocenne oleje (arganowy, jojoba i z ogórka), które wzmacniają płaszcz lipidowy skóry. Balsam odżywczo — ujędrniający posiada przyjemny, świeży aromat melona i ogórka.

Body Balm Melon & Cucumber 69,00 zł Mokosh Body Balm Melon & Cucumber Balsam do ciała - Melon z ogórkiem 180 ml

Wąkrota azjatycka to roślina, która wykazuje wszechstronne działanie dla naszej skóry. Legenda opowiadająca o indyjskim tygrysie, choć jest dla nas mało wiarygodna, to znajduje realne odzwierciedlenie w rzeczywistości. Liczne właściwości wąkroty azjatyckiej cenione są od wieków w medycynie naturalnej dalekiego wschodu. Wykorzystujemy je także we współczesnej kosmetologii. Dzięki temu kosmetyki z tą wyjątkową rośliną mogą codziennie gościć w naszej pielęgnacji.

Kategorie produktów
Kliknij w jedną z kategorii, aby zobaczyć produkty w sklepie topestetic
Wąkrota azjatycka
Tagi
Kliknij w jeden z tagów, aby zobaczyć inne wpisy powiązane z tematem
#wakrotaazjatycka
Alicja Szcześniak

AlicjaSzcześniak

Komentarze
2 komentarze
* Jeśli Twój komentarz stanowi opinię na temat wymienionych w artykule produktów, powinien być on wynikiem ich zastosowania.

Zostałam dokształcona w temacie centella.

* Jeśli Twój komentarz stanowi opinię na temat wymienionych w artykule produktów, powinien być on wynikiem ich zastosowania.

Bardzo dziękujemy za komentarz. Cieszymy się, że wpis okazał się dla Pani przydatny. Pozdrawiamy! :)

* Jeśli Twój komentarz stanowi opinię na temat wymienionych w artykule produktów, powinien być on wynikiem ich zastosowania.
Zobacz również
Jeśli zainteresował Cię ten artykuł, zachęcamy do zapoznania się z poniższymi
Produkty wymienione we wpisie
Poniżej znajduje się lista produktów z naszego sklepu, kliknij w produkt aby dowiedzieć się więcej
Nasz Instagram
Nasze konto obserwuje już 57567 osób. Dołącz do nas
Chcesz z nami zostać?
Chcesz być na bieżąco z naszymi wpisami? Zapisz się i otrzymuj powiadomienia o nowych artykułach.
Dodatkowo po zapisie otrzymasz 20 zł na zakup w naszym sklepie z dermokosmetykami.
szukaj topestetic
Social Media
Obserwuj nas w mediach społecznościowych. Dowiesz się o nowych artykułach, konkursach i promocjach!
Natalia Dutkiewicz - Redaktor Współpraca
tel. 508 504 506 w.6
blog@topestetic.pl
ładowanie okienka