Utrata jędrności - jak walczyć z procesem glikacji białek?
Polub: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok
Subskrybuj: Mailing, YouTube, Podcast Spotify
Starzenie się i postępująca utrata jędrności nieuchronnie dotyka każdego z nas. Jest to złożony proces biologiczny, na który nakłada się wiele czynników, zarówno genetycznych, jak i środowiskowych. Jednakże znając czynniki, które na to wpływają mamy możliwość spowolnienia tego procesu. Na rynku coraz częściej pojawiają się kosmetyki, które „przeciwdziałają glikacji białek”. Co kryje się pod tym pojęciem i jaką rolę odgrywa w naszym organizmie? Tego dowiecie się z poniższego wpisu.
Co to jest glikacja białek?
Proces glikacji białek następuje na skutek nadmiaru spożywanych cukrów. Proces ten doprowadza do uszkodzenia kolagenu i elastyny w skórze, a co za tym idzie przyspiesza procesy starzenia.
Jest to patologiczna reakcja bez udziału enzymów, podczas której organizm, najprościej mówiąc, nie jest w stanie pozbyć się nadmiaru cukru, nie powodując przy tym toksyczności. Cukry, łącząc się z białkami, aktywują kaskadę reakcji chemicznych, w wyniku których powstają szkodliwe produkty.
Nie bez znaczenia jest również palenie papierosów. Dym tytoniowy zawiera bardzo duże ilości glikotoksyn, które stymulują glikację białek. Stąd też można łatwo zauważyć, jak szybko postępują procesy starzenia skóry u palaczy, tzw. „skóra palacza”.
Jakie negatywne skutki wywołuje ten proces?
Szczególnie wrażliwe na proces glikacji są kolagen i elastyna - główne białka odpowiedzialne za prawidłową strukturę i gęstość skóry. W efekcie glikacji między łańcuchami kolagenu tworzą się dodatkowe wiązania krzyżowe, które go osłabiają. Staje się mniej elastyczny i gorzej nawodniony. Natomiast zdenaturowana, zniekształcona elastyna powoduje wiotczenie skóry, opadanie owalu twarzy.
Glikacja również dotyczy kolagenu naczyń krwionośnych. Ściany naczyń krwionośnych stają się sztywne, przez co pogarsza się ukrwienie skóry i zwiększa się tendencja do powstawania zmian naczyniowych.
Ponadto, w wyniku tego procesu, skóra przybiera bardziej zażółcony odcień, gdyż białka zmieniają kolor na brunatnożółty.
Dodatkowo uszkadzane jest DNA w prawidłowych komórkach, co zakłóca funkcjonowanie całego organizmu. Glikacja może mieć także związek z zaburzeniami procesu gojenia się ran.
Warto wspomnieć, że glikacja prowadzi do wytworzenia reaktywnych form tlenu (ROS), a powstały stres oksydacyjny sprzyja glikacji i w ten sposób proces się napędza. Więcej o stresie oksydacyjnym przeczytacie we wpisie Antyoksydacja skóry - dlaczego jest tak ważna?
Jak chronić się przed procesem glikacji?
Aby uniknąć szkodliwego wpływu glikacji należy zacząć od zmiany diety. Należy zachować umiar w spożywanych cukrach prostych, przetworzonych produktach oraz smażonych potrawach. Za to dietę wzbogacić w dużą ilość błonnika oraz warzyw i owoców, bogatych w antyoksydanty. Warto również włączyć suplementację składnikami o właściwościach antyoksydacyjnych, jak np. witamina B, witamina C, czy karnozyna. Polecamy takie produkty jak Solgar Witamina B-kompleks „50” oraz Solgar Ester C Plus – 1000 mg Witaminy C.
Niezwykle ważna jest także odpowiednia pielęgnacja cery. Na szczęście, glikacja nie zachodzi na szerszą skalę w skórze osób, które nie ukończyły jeszcze 35 roku życia, jednakże w późniejszych latach proces ten drastycznie przyspiesza i przebiega dość gwałtownie. Wtedy szczególnie istotny jest dobór kosmetyków względem naszych potrzeb.
Dla skór dojrzałych lubiących lekkie konsystencje polecamy Decleor Lift And Firm Light Cream. Jest to lekki krem lawendowy zawierający w składzie absolut z irysa, który chroni przed procesami glikacji. Dodatkowo działanie ujędrniające i wypełniające wzmacnia kwas hialuronowy.
Kolejnym polecanym produktem jest Germaine de Cappucini Intensive Multi-Correction Cream - Krem rewitalizujący. Łączy on w sobie silne działanie antyoksydacyjne i przeciwzmarszczkowe. Kluczowymi składnikami są ekstrakt ze śliwki Ume, który hamuje tworzenie się szkodliwych produktów glikacji oraz witamina C, jako silny antyoksydant.
Marka Beauté Pacifique stworzyła linię kosmetyków PARADOXE na bazie olejku z ekologicznej winorośli chilijskiej z medyczną zawartością procyjanidyn i resweratrolu, które skutecznie przeciwdziałają uszkodzeniom białek poprzez glikację, a także stymulują produkcję nowych. Przy regularnym stosowaniu skóra odzyskuje młody wygląd i blask, a zmarszczki się wypłycają.
Polecamy szczególnie z tej serii:
Naprzeciw potrzebom cer powyżej 50 roku życia wyszła marka Juvena, projektując linię Juvelia Nutri Store, z której szczególnie polecamy Serum liftingujące 50+ Nutri Restore Serum oraz Krem liftingujący 50+ Nutri Restore Cream.
Produkty te bazują na albicji biało-różowej, która hamuje proces glikacji, a co za tym idzie powstawanie zmarszczek. Formuła produktów została wzmocniona kompleksem peptydów i komórek macierzystych, dzięki którym uzyskujemy lifting i odnowę komórkową. Natomiast obecny ekstrakt z szarotki alpejskiej wzmacnia nawilżenie i wygładzenie naskórka.
Warto wybrać również produkty w formie serum, takie o wysokiej koncentracji antyoksydantów, unikatowych peptydów oraz ekstraktów roślinnych, zwalczających proces glikacji. Polecamy produkty takie jak:
- Biologique Recherche Serum A-Glyca - Serum ochronne zapobiegające procesowi glikacji dostępne w dwóch pojemnościach 8 i 30 ml,